PETUA DAPUR

.Menyimpan cendawan lebih lama
Cendawan yang kita beli di pasar biasanya dipaket di dalam plastik. Jika anda hanya pergi ke pasar seminggu atau dua minggu sekali, sukar menyimpannya kerana ia mudah busuk. Jadi, selepas membeli cendawan, keluarkan dari plastiknya dan elakkan ia terkena air. Bungkus cendawan itu dengan kertas surat khabar dan simpan di dalam peti sejuk.Jika disimpan di dalam plastik, cendawan itu akan bernafas dan mengeluarkan air dan menyebabkan ia membusuk. Jika dibalut dengan akhbar, cendawan itu gagal bernafas dan ia akan tahan lebih lama iaitu kira-kira lima hingga ke tujuh hari.

· Menghilangkan kesan kunyit atau kotor pada blender

Jika anda ingin menghilangkan kesan kuning kunyit di dalam blender, masukkan sedikit peluntur – bleach ke dalam blender tersebut dengan sedikit air suam dan kisarkan air itu sehingga kesan kuning hilang.

Anda juga boleh memasukkan dua sudu makan cuka dicampur dengan air panas ke dalam blender dan kemudian kisarkan air tersebut. Bilas dengan air panas dan keringkan.

Cara ini juga berkesan jika anda ingin menanggalkan kesan karat teh, kopi dan sebagainya pada cawan dan gelas atau pinggan. Masukkan peluntur di dalam air panas dalam bekas pilihan anda dan masukkan cawan atau gelas tersebut. Biarkan sehingga dakit atau karat itu hilang sendiri. Ini mengambil masa kuran sepuluh minit.

Selepas itu, bilas pinggan mangkuk anda dengan perahan limau nipis atau pun pencuci pinggan yang biasa anda gunakan. Lihatlah hasilnya.

· Masak lemak pecah minyak ?
Jika ingin mengelakkan masak lemak anda pecah minyak dan berketul-ketul, pastikan api anda perlahan sepanjang memasaknya. Atau jika ingin memasak dengan cepat, anda besarkan api dapur dan pastikan sentiasa mengacau masak lemak tersebut sehingga sudah pekat kira-kira sepuluh minit dan kemudian perlahankan api tersebut sehingga masak.

· Menghilangkan hanyir ikan di dalam sup

Jika membuat sup menggunakan ikan, pastikan anda memasukkan sama beberapa sudu perahan limau nipis – sup anda tidak hanyir malah lebih sedap lagi.

Sekiranya hanyir ikan melekat ditangan, lumur sedikit ubat gigi pada tangan anda dan bilas. Memang hilang bau hanyirnya.

· Mengurangkan rasa pedas cili

Untuk mengurangkan rasa pedas sambal tumis atau sambal belacan, masukkan beberapa potong tomato dan tumbuk bersama-sama, ia tidak akan menjadi terlalu pedas malah anda tidak perlu lagi menambah banyak air untuk menjadikan kuantitinya lebih banyak.

Tambahkan juga sedikit gula dalam masakan bercili anda.

· Ingin nasi tahan lebih lama ?

Beras jika dicuci sekali sahaja maka nasi anda akan cepat basi. Tetapi, beras yang dibilas sekali ini mempunyai lebih karbohidrat kerana kanjinya tidak hilang semasa dibasuh. Untuk mengelakkan nasi anda cepat basi, pastikan nasi anda betul-betul kering airnya dan jika menggunakan periuk nasi elektrik, bilas beras anda hingga bersih.

· Mudah mengupas telur rebus

Pastikan telur itu sudah sejuk. Andai mahu menggunakannya dengan kadar segera, pastikan anda mengupas telur rebus yang panas itu di dalam air sejuk, jangan mengupasnya di udara. Ketukkan dulu telur untuk meretakkan keseluruhan kulitnya dan kemudian kupas di dalam air sejuk. Telur itu akan licin dan cantik.

· Mudah membersihkan bilik air/lantai

Jika anda mengalami masalah dalam mencucui bilik air atau lantai yang lama tidak dicuci, masak air hingga mendidih dan campurkan beberapa senduk garam. Setelah garam itu larut, siramkan air garam panas tadi ke tempat yang ingin anda cuci dan terus gosok lantai tersebut. Selamat mencuba, lihat hasilnya.

· Petua menyimpan lengkuas

Jika anda tidak mahu lengkuas yang dibeli cepat mengecut, simpan lengkuas itu di dalam botol kaca atau botol plastik yang telah dimasukkan sedikit air dan tutup rapat. insyaAllah ia akan tahan lebih lama.

· Daun kari tahan lebih lama

Jika suka membuat kari, pastikan daun kari itu anda basuh dan biarkan kering, kemudian leraikan daun kari dari tangkainya dan masukkan ke dalam bekas tertutup dan simpan di dalam peti sejuk, insyaAllah ia akan tahan lebih lama dan masih ada baunya.

· Hilangkan bau durian dari peti sejuk

Jika peti sejuk atau kereta anda berbau durian, masukkan roti di dalam bonet kereta atau peti sejuk anda. Bau itu akan hilang. Letakkan roti mengikut kadar kuatnya bau.

· Daun pandan yang sentiasa segar

Juga basuh dengan bersih dan bungkus daun pandan itu di dalam akhbar dan simpan dalam peti sejuk.

· Petua-petua empukkan daging

Masukkan sudu atau garfu ke dalam daging yang dimasak.
Selain itu, masukkan sepotong tempe dalam masakan daging anda.

Juga gaulkan daging yang mahu dimasak degan sedikit tepung gandum dan kicap selama setengah jam, kemudian baru dimasak.
Masukkan keratan batang ubi kayu ke dalam masakan daging tersebut.

Masukkan potongan buah betik muda yang telah dibuang kulitnya ke dalam daging tersebut.

Masukkan buah keras yang telah ditumbuk lumat ke dalam masakan daging.

Gunakan mana-mana petua di atas. InsyaAllah akan menjadi.

· Petua hilangkan bau hamis daging

Rebus daging hingga mendidih sehingga berbuih. Buangkan buih tersebut hingga habis kemudian, barulah dimasak mengikut resepi anda – cara ini juga boleh mengurangkan kolesterol dan bau hamis pada daging.

· Menghalau lalat

Semasa kenduri kendara, ambil dua batang lilin dan nyalakan. Letakkan di mana-mana tempat yang anda kehendaki.

Ambil secekak daun kari, kibaskan pada lalat yang mengerumuni tempat tersebut. Kemudian, letakkan daun kari itu di dalam gelas yang berisi air di sudut meja makan.

Ambil beberapa tangkai daun belimbing dan kibaskan pada lalat tersebut.

Mana-mana petua ini boleh digunakan. InsyaAllah, lalat tersebut akan lari.

· Petua memilih buah-buahan

Buah tembikai :-
Kulit yang licin.
Pangkalnya gemuk, semakin kehujung warna kulitnya kekuningan.
Tepuk sedikit dan jika ianya berbunyi seakan-akan kosong maka ia sudah benar-benar masak dan manis insyaAllah.
Jika sudah dibelah, pastikan warnanya merah berseri dan tidak pucat.
Bijinya pula perang tua atau hitam dank eras, bukan putih atau agak lisut.
Nenas :-
Mata nenas sudah tidak timbul lagi.
Jambulnya mudah ditanggalkan.
Warna nenas itu asli sama ada kuning tua, kuning keemasan atau kuning kemerah-merahan.

· Menghilangkan kotoran pada chopping board

Juga boleh gunakan peluntur seperti petua menghilangkan kotoran pada blender tadi – pastikan air yang digunakan mencukupi untuk merendam papan tersebut.

· Menghilangkan bau botol atau balang
Basuh botol atau balang tersebut seperti biasa. Keringkan. Ambil pula arang kayu sebesar 2 cm x 1 cm – masukkan dalam botol tadi. Tutupkan botol itu. Tutup sehingga bau botol benar-benar hilang (kira-kira dua jam).

· Cili kering mesin tahan lebih lama

Untuk mengelakkan cili kering yang dikisar bercendawan dengan cepat, kisarkan cili anda dengan sedikit minyak masak. Kemudian, panaskan cili tersebut dengan memasukkan sedikit garam hingga kering airnya. Sejukkan. Simpan di dalam bekas tertutup di dalam peti sejuk.

· Santan tahan lama

Jika membeli santan peket, terus simpan di dalam peti sejuk dan jika memerah kelapa, pastikan anda menggunakan air masak. Masukkan santan ke dalam periuk dan tambah sedikit garam dan masak di atas api sederhana hingga pecah minyak. Santan akan tahan lebih lama sehingga dua atau tiga hari.

· Sayuran celur kelihatan segar

Masukkan sedikit minyak ke dalam air rebusan sayur tersebut – sayur akan kelihatan berkilat dan segar.

Anda juga boleh memasukkan sedikit garam ke dalam air rebusan sayur tersebut – sayur masih berwarna hijau setelah direbus.

· Harumkan bawang tumis
Pastikan bawang putih dan bawang merah anda dicincang lumat atau ditumbuk – masukkan sedikit garam semasa menumis.

· Merangupkan kentang goreng
Setelah dikupas kulit kentang, dibasuh dan dipotong, gaulkan kentang tersebut dengan garam secukupnya hingga rata. Masukkan kentang tersebut ke dalam bekas yang berlubang seperti penapis santan dan toskan 1-2 jam hingga kentang kering. Selepas itu, gorenglah kentang tersebut dengan menggunakan minyak yang banyak di atas api yang sederhana agar betul-betul rangup seperti yang dibeli di k epsi.

· Mengupas ubi kentang

Caranya tidak susah. Rendam kentang dalam air garam pada sebelah malamnya. Esok pagi, barulah dikupas kentang tersebut dengan tangan. InsyaAllah, kulit kentang akan terpisah dengan isinya dengan mudah.

· Menghilangkan pahit pucuk mengkudu

Untuk mengurangkan rasa pahit pucuk mengkudu, setelah dihiris halus rendam dengan air garam selama setengah jam. Kemudian diramas sedikit sehingga keluar air. Selepas itu toskan dan boleh dibuat kerabu atau ulam.

· Menggoreng kacang tanah

Untuk memastikan kacang tanah yang anda goreng tidak hangus dan sempurna hasilnya, mula-mula panaskan minyak masak di dalam kuali. Tetapi jangan terlalu banyak minyaknya, cukur sekadar membasahi kacang tersebut. Kemudian, goreng seperti biasa. Sentiasa acau kacang tersebut dengan sudip supaya ia tidak melekat dan hangus. Tekankan sudip ke atas kacang tersebut. Anda akan dengar bunyi seperti meletup-letup. Terus tekan pada kacang hingga tiada bunyi letupan lagi. Angkat dan sejukkan. Ia boleh dijadikan pelengkap nasi lemak atau bumbu masakan lain seperti kuah kacang dsb.

· Hilangkan rasa pijar terkena cili
Kalau rasa pijar bila memegang cili, anda boleh boleh menghilangkan rasa pijar tersebut dengan mengambil satu sudu gula. Campurkan dengan air suam dan kacau sampai gula cair. Rendam tangan anda ke dalam air tersebut sehingga rasa pijar tersebut hilang. Selamat mencuba.

· Pakaian terkena kopi

Jika pakaian terkena sebarang noda seperti kopi dsbnya, cuba jiruskan air panas yang mendidih kepada bahagian pakaian yang terkena noda tersebut, cuci seperti biasa dengan sabun, bilas dan keringkan.

· Melazatkan lauk ikan bilis

Jika anda suka menggunakan ikan bilis sebagai bumbu dalam masakan, cuba tambahkan beberapa potong mempelam muda dalam masakan anda. Masakan anda akan jadi lebih lazat dan lebih lemak.
· Memudahkan mengopek kerang
Apabila merebus kerang, masukkan sedikit minyak masak ke dalam rebusan tersebut. Ia akan lebih mudah dikopek.

· Segarkan kelapa parut untuk kuih
Jika menggunakan kelapa parut untuk membuat kuih, anda boleh membuat kelapa tersebut lebih segar dengan meletakkan kelapa tersebut di atas periuk yang berisi air panas (kukus). Biarkan wap itu menyerap ke dalam kelapa parut selama 5 minit. Kelapa akan lebih segar.

· Mengurangkan masin dalam masakan

Jika kuah anda terlalu masin, masukkan beberapa biji kentang atau keledek dan biarkan ia empuk di dalam kuah tersebut.

· Elakkan perkakas dapur berkarat
Cuci bersih peralatan keluli anda dan lap kering kemudian, sapu dengan sedikit minyak masak dan bungkusnya dengan kain atau kertas bersih. Simpan seperti biasa.

· Cara mudah kupas bawang
Semasa kenduri, cara mudah mengupas bawang ialah dengan membasahkan bawang sebelum negupasnya, kulitnya lebuh mudah dibuang.

· Telur mata kerbau yang enak dan sempurna

Jika inginkan telur mata kerbau yang sempurna, pisahkan kuning dari putih telur. Goreng kuning telur tersebut dahulu hingga masak. Kemudian, goreng pula putihnya. Setelah separuh masak, masukkan kuning telur tadi ditengah-tengahnya. Siramkan dengan minyak yang digunakan untuk menggoreng dan balikkan agar keseluruhan bahagian masak rata. Hidangkan.

· Peti ais berbau wangi

Ada beberapa cara :-
Keluarkan semua makanan dari peti ais. Basahkan tuala dan bersihkan bahagian dalam peti ais tersebut. Apabila sudah kering, sapu sedikit esen vanilla, ros dan sebagainya pada tuala tadi dan sapukan pada keseluruhan dalam peti ais. Tutup peti ais selama 30 minit sebelum memasukkan semula makanan kedalamnya.
Ambil sebungkus serbuk kopi dan simpankannya di dalam peti ais. Nescaya peti ais berbau lebih wangi.

· Pisang goreng lebih garing
Gunakan sedikit tepung kastard yang dicampurkan dengan tepung gandum. Sesudah dibancuh sebati, masukkan pisang yang telah dipotong ke dalamnya. Selamat mencuba.

· Karipap rangup dan enak
Karipap, epok-epok atau samosa boleh dirangupkan dengan membuat seperti berikut :-

Sebelum mengadun marjerin bersama tepung gandum, panaskan marjerin yang telah disukat di atas kuali bersama dengan ½ cawan minyak masak. Biarkan hingga mendidih. Kemudian tuangkan minyak tadi ke dalam adunan tepung. Uli seperti biasa. Ia akan lebih rangup dan enak.

· Nasi lembik ?
Ambil beberapa helai suratkhabar dan letakkan di atas periuk nasi. Kemudian, tutup kembali periuk tersebut. Tunggu sehingga airnya beransur kering.

· Hilangkan bubuk dalam beras / kutu beras
Ada beberapa cara untuk menghilangkan kutu beras ini, iaitu :-Masukkan beberapa tangkai cili kering ke dalam beras anda.
Simpan beberapa helai daun belimbing buluh yang telah dibersihkan dan dikeringkan kedalam beras anda.
Simpan beberapa helai daun limau purut di dalam beras anda.
Masukkan beberapa tangkai daun asam jawa ke dalam beras anda.
Masukkan beberapa helai daun limau nipis dalam bekas beras anda.

· Masalah duri / tulang ikan terubuk

Mula-mula pegang bahagian insang dan ekor ikan terubuk itu. Selepas itu, tarik dari arah bertentangan. Anda akan dengar bunyi tulang atau duri ikan itu berderap. Kemudian, bolehlah ikan itu disiangkan.

· Mudah menyiang ikan
Bersihkan ikan tersebut dan rendam bersama-sama sedikit garam dan asam keping. Biarkan ia semalaman di dalam peti sejuk dan keluarkan apabila mahu memasaknya. Sisik ikan itu akan lebih mudah ditanggalkan dan lembut.

· Ikan tidak melekat ketika digoreng

Untuk mengelakkan ikan melekat dikuali, pastikan minyak yang digunakan mencukupi dan menenggelamkan ikan tersebut. Masukkan beberapa keping asam keping bersama ikan tersebut. Terbalikkan ikan hanya apabila anda berasa ia telah garing.

· Hilangkan bau petai
Rendam petai yang ingin dimakan atau dimasak selama setengah jam didalam air basuhan beras. Jangan risau, ia masih segar walaupun telah direndam lama di dalam air. Baunya akan berkurangan.

· Udang sentiasa segar

Perahkan air limau nipis ke atas udang tersebut semasa menyimpannya di dalam peti ais. Ia akan lebih segar dan tahan lama.

· Kek ringan dan lembut

Jemur tepung yang digunakan untuk membuat kek atau goreng tepung tersebut tanpa minyak (sangai) terlebih dahulu. Kek akan lebih lembut dan lebih enak.

· Mematikan ikan keli
Masukkan garam secukupnya di dalam bekas ikan keli tersebut dan tutup. Ia akan mati lebih kurang sepuluh minit.

· Menanggalkan kerak di periuk
Rebus kulit kentang di dalam periuk yang ada kerak selama beberapa minit, setelah air panas kerak tersebut akan tanggal dengan sendirinya.

· Melemakkan masakan pulut
Rendam pulut semalaman dan masak dengan air kelapa.

· Menghilangkan rasa pahit buah peria

Hiris buah peria mengikut selera anda. Gaulkan peria tersebut dengan garam kasar. Biarkan lima minit. Cucui buah peria tersebut beberapa kali dengan air bersih sebelum dimasak. Ia tidak lagi pahit apabila dimakan.

· Memutihkan nasi

Masukkan satu camca the air limau nipis kedalam setiap tin beras yang akan dimasak. Kemudian masak seperti biasa. Selamat mencuba.

· Kilatkan lantai jubin
Masukkan 5 hingga 6 sudu cuka makan ke dalam air pencuci lantai. Kemudian gunakannya untuk mengelap lantai jubin anda. Lantai akan terasa bersih, tidak melekit dan selesa bila dipijak.

· Kobis lambat layu
Sapukan sedikit garam halus pada bahagian kobis yang dipotong sebelumnya. Kobis akan segar dan tidak mudah layu.

· Hilangkan hamis daging kambing
Bau daging kambing memang hamis. Untuk mengatasinya, rendam daging kambing yang telah dipotong di dalam air kelapa selama 20 minit. Cuci semula dengan air biasa sebelum dimasak.

· Cara simpan buah-buahan dan sayur-sayuran
Ketika menyimpan buah-buahan, pastikan ia tidak bertindih di antara satu sama lain.

Limau :-
Simpan di dalam tempat menyimpan telur di dalam peti ais.

Tomato dan timun :-
Simpan di dalam suhu bilik.
Untuk mengelakkan tomato cepat masak, sorokkan dari cahaya matahari.

Jambu, epal dan pear :-
Bungkus buah-buahan ini yang masih mengkal di dalam kertas bersama buah-buahan yang agak masak. Simpan di tempat gelap. Dalam tempoh sehari, buah tersebut akan masak.

Kentang :-
Elakkan dari mencampur kentang dengan buah lain. Jika kentang sudah dikupas, rendam di dalam air dan simpan di dalam peti ais.

Sayuran herba :-
Seperti daun saderi (daun sup), daun bawang, letakkan di dalam bekas berisi air (gelas tinggi) dan masukkan dalam peti sejuk. Pastikan akarnya terkena air.

· Cara menumis sayur yang betul

Amalkan menumis sayur di atas api yang besar agar kepanasan minyak segera mengumpul zat sayur itu di dalamnya. Ini akan menjadikan sayur tetap segar dan lebih manis. Tumis sayur yang keras dahulu seperti karot, kacang buncis, kalian dan lain-lain dan kemudian masukkan pula sayuran daun. Goreng secepat mungkin dan gaul rata. Tuang air kosong sedikit sahaja kerana sayuran mudah berair. Angkat dan sajikan terus.

· Tip memilih dan mengolah kerang
Kerang mempunyai kandungan protein dan mineral seperti zat besi, kalsium, sodium dan selenium yang tinggi.

Pilih kerang yang masih hidup yang bergerak apabila disentuh.

Rendamkan kerang yang bercengkerang di dalam air garam. Simpan dalam bekas yang bertutup agar kekotoran keluar. Bersihkan cengkerangnya di bawah air mengalir agar kekotoran dapat dikeluarkan. Pegang kerang dengan menggunakan tangan lalu keluarkan isinya dengan menggunakan pisau kecil.

Kerang sangat sedap jika direbus atau dikukus. Jika merebus kerang, masukkan garam, daun kunyit, daun salam, dan juga lengkuas dengan api yang kecil.

Jika suka kerang kukus, sebelum dikukus, rendam kerang dalam air garam dengan bawang putih selama 15 minit. Kukus pula selama 20 minit. Pasti enak.

Jika suka makan kerang dengan sambal, cuba adunkan 2 sudu makan nenas parut, 2 sudu makan sambol botol seafood perasa manis pedas, 1 sudu makan mentega kacang botol dan 2 sudu teh air limau nipis.

· Cara menyimpan rempah didapur
Simpan rempah kering berbentuk butiran atau serbuk dalam bekas yang tertutup dan tidak terkena cahaya matahari langsung. Rempah kering boleh disimpan dan tahan selama 1 tahun. Jika lebih, citarasa rempah akan berkurang malah ada yang hilang rasa terus.

Beli rempah kering butiran seperti serbuk lada, ketumbar atau jintan yang masih elok dank eras bentuknya. Haluskan sendiri menjadi serbuk kerana rempah yang telah siap diserbukkan biasanya bercitarasa kurang enak.

Sangrai terlebih dahulu rempah butiran seperti jintan, halba dan sebagainya sebelum digunakan sehingga aromanya keluar. Larutkan terlebih dahulu rempah serbuk dalam air sehingga ia tidak bergumpal dan kelihatan cantik bila dimasak.

Simpan rempah segar yang berbentuk basah seperti halia, lengkuas, kunyit, daun limau purut, daun kunyit, daun salam dan sebagainya dalam plastik tertutup berlubang-lubang di tempat khas menyimpan sayuran dalam peti sejuk.

Carik-carik kasar rempah daun ketika hendak digunakan dalam masakan. Manakala untuk rempah berbentuk keras dan basah seperti halia, kunyit dan lain-lain, tumbuk atau hiris halus. Cara ini dapat melahirkan aroma yang lebih enak.

Perhatikan jumlah rempah yang ditambahkan dalam masakan. Jika terlalu banyak, citarasa rempah yang kuat akan menutup rasa masakan secara keseluruhan. Sebaliknya, rempah yang terlalu sedikit pula akan menyebabkan citarasa masakan menjadi hambar.

Rempah daun kering mmerlukan waktu yang lebih lama untuk mengeluarkan aromanya dibandingkan dengan rempah daun segar. Jika ingin menggantikan rempah daun segar dengan yang kering, kurangkan jumlah rempah daun kering kerana rasanya akan menjadi pekat.

· 10 Tahap membuat kek
Pilih bahan yang baru dan bermutu.

Biarkan bahan dalam keadaan kering pada suhu bilik, terutamanya untuk telur dan mentega.

Siapkan loyang – dialas dengan kertas roti, sapukan dengan nipis dan rata dengan marjerin. Taburkan dengan tepung gandum.

Kacau mentega dan gula terlebih dahulu dengan mixer padakadar sederhana hingga gula lembut dalam bekas kering dan bebas lemak.

Tambahkan telur satu persatu ke dalam adunan sambil mengacau selama 3-4 minit untuk setiap butir telur.
Langkah terakhir, masukkan tepung gandum secara berperingkat, sekitar 3-4 peringkat agar adunan tidak turun kerana berat tepung.

Kacau adunan dengan gerakan searah dan ringan, dari bawah ke atas sehingga udara masuk ke dalam adunan agar kek mempunyai tekstur yang cantik.

Panaskan oven 5 minit sebelum memasukkan kek.

Bakar kek dalam oven yang sudah dipanaskan sehingga masak.

Hias kek agar nampak lebih menarik dan menyelerakan. Manfaatkan kacang-kacang seperti almond dan sebagainya. Sebelum menghias, sejukkan kek terlebih dahulu hingga suhunya sama dengan suhu bilik. Potong kek mengikut selera anda.
cari bekas yang gelap atau lutsinar.

· Taugeh tahan lama
Ambil sebiji limau nipis dan potong menjadi tiga kepingan, masukkan potongan limau tersebut ke dalam taugeh yang telah direndam dalam air. Taugeh akan tetap segar untuk digunakan selepas itu.

Anda juga boleh memasukkan beberapa keping asam keping (asam gelugor) dan sedikit garam ke dalam taugeh yang telah di rendam dan boleh dimasukkan ke dalam peti ais. Taugeh akan tahan hingga seminggu dan masih boleh digunakan.

· Membuat penkek
Ada dua gaya penkek iaitu yang tebal gaya amerika dan gaya inggeris yang agak nipis. Penkek pada umumnya dimakan sebagai hidangan untuk sarapan. Pukul telur, tambahkan susu, kulit limau dan mentega cair. Gaul rata. Masukkan tepung gandum, gula pasir, serbuk penaik dan garam ke dalam adunan.

Panaskan kuali dadar, sapukan dengan minyak, taruhkan lingkaran acuan di atas kuali dadar dan tuangkan adunan ke dalamnya.

Masak hingga setengah matang, angkat lingkaran acuan dan biarkan penkek masak. Angkat. Hidangkan dengan menyiram madu atau disapu mentega dan jem.

· Mengolah daging ayam/itik/burung
Daging unggas memang senang dijangkiti oleh bakteria salmonella. Jadi pengolahan yang betul perlu dibuat semasa mengenadalikannya.

Buang kemasan bekas pembungkus daging.

Masak dengan seberapa segera setelah anda membeli daging tersebut terutama jika dibeli dalam keadaan tidak beku. Paling lama daging elok disimpan dalam suhu bilik ialah dua jam.

Daging unggas beku yang telah mengalami proses thawing (pencairan) perlu segera dimasak dalam selang waktu antara 24-48 jam. Proses thawing lebih elok dilakukan dalam peti ais pada suhu 5 darjah Celsius dibandingkan jika diletakkan begitu sahaja di ruang dapur atau direndam di dalam air.

Hindarkan memasak daging unggas pada suhu terlalu rendah (kurang dari 150 darjah Celsius) kerana mungkin suhu pada bahagian dalam daging belum mencapai 60 darjah Celsius. Ini adalah suhu minimum untuk mematikan bakteria salmonella.

Jika memanggang dengan ketuhar, panaskan ketuhar dulu sehingga mencapai 160-180 darjah. Letakkan daging bahagian dada menghala ke atas.

Setelah mengolah daging unggas, cuci tanah dan peralatan bersih dengan air panas bercampur sabun.

Jika menyimpan unggas, ganti dengan plastik yang baru, bukan plastik yang membungkusnya semasa daging itu dibeli. Cuci daging bersih-bersih dan bungkus dalam kertas aluminium atau plastik. Simpan di bahagian dingin beku.

Jangan simpan daging bersama hati atau mempedalnya.

Daging unggas yang disimpan beku dapat bertahan sehingga 6 bulan.

Daging unggas yang disimpan pada suhu -17 darjah Celsius boleh tahan hingga satu tahun.

· Sos santan
Santan kental untuk sos atau pelengkap masakan dan kuih muih yang cantik boleh dibuat dengan menyediakan larutan maizena (dari setengah sudu makan tepung maizena yang dilarutkan dengan sedikit air) untuk setiap 500 ml santan. Tambahkan tepung maizena jika jumlah santan lebih banyak. Jerang santan di atas api yang kecil sambil dikacau sehingga hampir mendidih. Tuang larutan maizena, kacau hingga mendidih. Hasilnya, santan akan licin, kental tanpa sebarang gumpalan.

· Pergedil tauhu

Kukus sekilo tauhu putih hingga kenyal. Angkat dan lap hingga kering. Haluskan bawang putih, lada putih dan garam secukupnya. Haluskan tauhu lalu campur dengan bahan bawang tadi hingga rata. Masukkan hirisan daun saderi, bawang goreng dan satu biji kuning telur yang sudah dipukul. Gaul hingga rata. Bentukkan adunan menjadi bulat-bulatan seperti pergedil. Celup dalam telur yang sudah dipukul. Goreng hingga kuning .angkat dan hidangkan panas-panas.

· Rahsia selera dan kekal berat badan
Limau nipis mempunyai kandungan asid yang sangat tinggi untuk membakar lemak dalam tubuh badan sekaligus membuat seseorang itu menurunkan berat badannya.

Petua membeli limau nipis :-

Pilih limau nipis yang baik berdasarkan kulitnya. Kulit limau yang baik berwarna hijau gelap. Kulitnya elok, tidak rosak dan keras. Jangan menekan kulit limau dengan jari kerana kulitnya nipis sahaja. Limau akan rosak.

Ambil sebiji limau dan tinbangkan di atas tapak tangan. Jika terasa berat bererti kandungan airnya tinggi.

Limau nipis yang kulitnya berwarna hijau kekuningan biasanya tidak mengandungi biji.

Limau nipis yang belum dipotong boleh disimpan di tempat buahan-buahan dalam suhu bilik untuk beberapa hari. Tetapi jika disimpan ditempat salad di dalam peti ais, ia boleh bertahan sehingga 3 minggu.

Limau nipis yang telah dipotong juga boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan membungkusnya di dalam plastik pembungkus.

Kandungan zat pemakanan limau nipis :-
Kandungan asidnya sangat tinggi. Oleh itu ia sering digunakan dalam sajian mentah seperti untuk daging dan ikan mentah.

Ia juga boleh menghilangkan bau hanyir ikan dan boleh digunakan sebagai bahan perasa.

Ia mampu membakar lemak-lemak yang boleh menurunkan berat badan seseorang. Walau bagaimanapun ia tidak sesuai untuk perkembangan mental kerana ia akan menyebabkan seseorang itu mudah lupa.

· Cara menyimpan makanan separa masak
Kini banyak dijual makanan separa masak untuk kemudahan bersama.

Cara yang betul untuk menyimpan makanan sebegini ialah dengan menyimpan makanan tersebut dalam tin atau berbungkus ditempat yang kering, sejuk dan gelap. Keadaan basah akan membuatkan in berkarat. Suhu yang sesuai untuk menyimpan makanan jenis ini ialah 9-10 darjah Celsius.

Makanan dalam botol seperti jeruk atau jem dan kaya perlu disimpan di tempat sejuk dan gelap kerana cahaya terang akan merosakkannya. Ia juga hendaklah disimpan di dalam peti ais setelah botol dibuka.

Mentega dan marjerin perlu disimpan dan diungkus ketat sebelum disimpan didalam peti ais.

Petua Dapur

.Hilangkan lendir ikan air tawar
Ambil sedikit daun pisang dan masukkan ke dalam bekas yang berisi ikan yang telah disiang. Lalu ramas dan cuci ikan dengan air sehingga
bersih. Selamat mencuba!

.Mudah mengopek kerang
Mudahkan mengopek kerang dengan mencampurkan sesudu minyak masak ke dalam air rebusan. Nescaya kerang akan tebuka sedikit dan memudahkan anda mengopeknya nanti.

.Tauhu tahan lama
Bagi mencegah tauhu yang kita beli dapat bertahan lama, cuci dengan air bersih. Tus kan tauhu sehingga ia kering dan tuangkan air panas. Biarkan sehingga ia sejuk.

.Hindari Kumbang Beras
Hindari beras daripada kumbang beras dengan meletakkan 7 hingga 8 tangkai cili kering kedalam tempat menyimpan beras. Cili kering tersebut hendaklah ditimbus ke dalam beras tadi.

.Hilangkan lemak ayam

Basuh ayam dengan mengunakan air bersih kemudian buangkan air tersebut dan ambil tepung gandum, sapukan pada ayam tersebut dengan sedikit air selepas tu bolehlah ia nya di bersih semula mengunakan air. Selepas itu barulah puan campurkan dengan apa sahaja bahan yang hendak dicampurkan sebelum memasakkannya…

.Membersihkan minyak gorengan
Jika anda menghadapi masaalah kehitaman pada minyak gorengan, ambil beberapa keping asam keping dan masukkan kedalam kuali bersama bahan gorengan anda. Asam keping tadi akan menyerap kehitaman pada minyak gorengan anda, dan hasilnya anda dapat menggunakan minyak gorengan tadi beberapa kali.

.Mengembalikan kesegaran sayur
Jika anda menyimpan sayuran beberapa hari di dalam peti ais, kesegarannya akan hilang. Untuk mengembalikan kesegaran- nya, rendam sayuran tadi di dalam air yang dicampur sedikit cuka selama beberapa minit. Selain dari mengembalikan kesegaran sayuran itu, cuka juga bertindak menghilangkan kotoran pada sayur yang direndam tadi.
 .Melembutkan daging
Ambil sekumit akar daun pandan dan rebus sekali dengan daging.Ini akan mempercepatkan proses daging menjadi lembut.

.Nasi Lemak sedap dan enak
Masa masak nasi dan santan masukkan gula dan majerin sekali.Kalau nak sedap lagi masukan daun pandan sekali atau sebatang serai..

.Masak sardin lebih sedap
Goreng ikan sardin sebelum dibuat sambal sehingga garing dengan menggunakan api yg sederhana.Kemudian barulah goreng semula bersama cili tumbuk.
Insyallah anda lebih berselera.

.Menghilangkan rasa masin dalam gulai
Biasanya anda akan merasa risau jika gulai yang dimasukkan terlalu masin. Untuk menghilangkan rasa masin itu anda bolehlah ikut petua ini. Ambil hampas kelapa yang anda telah gunakan dan masukkan kedalam kain dan ikat kuat-kuat. Kemudian masukkan hampas yang berikat ini kedalam periuk yang berisi gulai, biarkan beberapa minit sebelum diangkat.

.Membersih kerang
Rendam kerang di dalam air. Kemudian ambil pelepah daun pisang. Buangkan daunnya sahaja. Potong pelepahnya halus-halus dan diramas-ramas dengan kerang. Kulit kerang tadi akan bersih dan putih.

.Menghilangkan bau hamis di kuali
Setelah digunakan, seperti menggoreng ikan atau telur, kuali anda berbau hamis. Oleh kerana selalu digunakan kuali anda didapati sukar hendak menghilangkan baunya. Untuk mengatasinya, ambil limau nipis, gosoklah merata-rata setiap kali habis menggoreng. Kuali anda tidak berbau lagi.

.Menghilangkan kesan kopi, teh dan darah
Kesan-kesan teh, kopi atau koko yang terkena pada pakaian boleh dihilangkan dengan menyiramkan air yang mendidih ketempat terdapat kesan-kesan itu. Sekiranya masih terdapat kesan-kesan itu maka hendaklah ditampal dengan serbuk pencuci yang dilekatkan dengan air dikawasan itu. Biarkan begitu selama satu jam sebelum dicuci. Bagi menanggalkan kesan darah pada pakaian, rendamkan pakaian dalam air biasa (sejuk) yang berisi garam. Rendamlah hingga kesan itu tanggal. (1 sudu makan garam – 1 pain air)..

.menghilangkan rasa pijar (pedas) ditangan kerana lada

ramas-ramaskan tangan di dalam beras …
insya’allah.. rasa pijar tu akan hilang.

.Bawang putih

Kalau kita kena kopek bawang putih byk .. cara terbaik nak elak tangan rasa pijar ialah dgn merendam bawang putih dlm semangkok air.. sebentar.. biar kulit bawang tu kembang sket.. selain tangan tak pijar.. kulit pun mudah tanggal…
kalau ada yg suka mengisar bawang putih dan di simpan di dlm petisejuk.. mesin kering dan masukkan sedikit minyak makan.. bawang putih mesin anda tadi akan tahan lama

.Cili kering yg di mesin tahan lama

cili kering di mesin bersama sedikit minyak dan bukan ngan air, dah tu masukkan sedikit garam. baru di masukkan dlm bekas dan di simpan dlm petisejuk… kekadang tu tak masuk dlm petisejuk tuk sehari dua pun takde apa2 cili tu.

.Menghilangkan pahit peria

Ramai yg tak suka makan sayur peria kerana rasa peria yg memang pahit. cara untuk mengurangkan pahit peria ialah dgn memotong peria buang bijinya dan peria tadi di gaul dgn garam dan biarkan sebentar sebelum peria2 itu diramas2 sedikit.
cuci untuk menghilangkan garam tadi dan bolehlah di masak.
Insya’allah.. rasa pahit peria akan berkurangan.

.Nangka Muda

Untuk mengelakkan nangka muda yg di rebus tidak birat warnanya.
Semasa merebus, jgnlah menutup periuk rebusan ngan tudung periuk.
Insya’allah, rebusan nangka tadi tidak akan berwarna birat.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s